Времето София
1°C
Времето Видин
2°C
Времето Сандански
6°C
Времето Плевен
3°C
Времето Пловдив
5°C
Времето Русе
2°C
Времето Сливен
7°C
Времето Шумен
3°C
Времето Хасково
5°C
Времето Варна
4°C
Времето Бургас
7°C

Лечим ли е карциномът на долната устна

Да, но зависи от формата и стадия на тумора
Прочитания: 371  Няма коментари
Mеждуредие+- AРазмер на шрифта+- Принтирай
© Shutterstock

Драга редакция, пиша ви с молба да ми отговорите чрез вашите консултанти на два въпроса. Моля ви да напишете повече информация за рака на долната устна - колко вида има, какво е лечението и прогнозата при това заболяване. Вторият ми въпрос е: при много изследвания, които се правят по Здравна каса, защо пациентите трябва да плащат консумативите? Здравното заведение ли да посочва какви консумативи трябва да се плащат от пациента? Например, при компютърна томография се използва контрастно вещество, което не се поема от Здравната каса. Ако си го купиш от аптеката, е много по-евтино, отколкото ако е от здравното заведение, където ти правят изследването? Става въпрос за изследвания, които се правят амбулаторно.
Никола Николов Димитров - с. Добрина, Варненска област


Смята се, че карциномът на долната устна засяга предимно мъжете, пушачите и хората, пристрастени към алкохола. Ракът на долната устна е рак на пушачите. Пушенето въздейства чрез тютюневия дим, който има канцерогенни съставки. На второ място идва механичното въздействие и на трето място - топлинното. Страстните пушачи на папироси изпушват цигарата докрай. При това състояние към канцерогенното въздействие на дима се прибавя и топлинното въздействие на огъня върху вермилиона. Хроничното изгаряне и обелване на полулигавицата на устните създава условие за развитие на карцином на това място. Ракът на долната устна е болест на хората над 60 години. Клинично се проявява в две форми: улцерозно - инфилтративна (язвена) или ендофитна форма и папиларно-фунгусна (гъбовидна, брадавицовидна). Язвеният тип карцином на долната устна започва като начално обелване епитела на вермилиона, а по-късно се появява язвичка с неравно дъно и тенденция за непрекъснато нарастване. Дъното се задълбочава, а ръбовете стават по-твърди и инфилтрирани. Язвата може да се покрие със засъхнала коричка. Карциномът нараства и ако не бъде лекуван, може да обхване половината, две трети и даже цялата устна. Този вид рак на устната метастазира рано и трудно се поддава на лъчелечение за разлика от папиларния, брадавицовидния карцином, който метастазира по-късно и е по-чувствителен към рентгеновите лъчи.

Всяка болница обявява цените за услугите си

Относно втория ви въпрос можем да кажем следното: всяко едно здравно заведение трябва да обяви цените на услугите, които се заплащат от пациента, на видно място. При споменатото от вас изследване се използва високотехнологична апаратура, която работи със строго регламентирани консумативи. Затова не може да се говори за заместването им с други, които се продават свободно в аптечната мрежа.

Апропо!
Ракът на долната устна метастазира в лимфните възли под долната челюст. Започващият от горния вермилион и лигавицата карцином е плоскоклетъчен, а от кожата - базоцелуларен. Заболяването протича бавно, може да минат месеци, понякога години от началното оплакване. На болните им прави впечатление наличието на твърд инфилтрат и язва в устата. Това е и причина да отидат по-късно на лекарски преглед. Развитието на рака на долната устна протича в 4 стадия:

- тумор до 2 см без разязвяване
- до 2 см с оформяне на язва
- над 2 см с дълбок инфилтрат - уплътнение
- карциномът е прораснал в устната кухина

В миналото лечението на рака на долната устна е било изключително оперативно. Раковите клетки са се изрязвали, заедно с част от долната устна. В момента в голяма част от случаите се прибягва до лъчелечение. Осъществява се с контактна рентгенова терапия или с поставяне на радиоактивни вещества под формата на емулсии и др. Резултатите са сравнително добри. Лечението на устния карцином трябва да е съобразено с формата и стадия на неговото развитие. В 1-ви и 2-ри стадий ракът се лекува лъчево или хирургично. В 3-ти и 4-ти стадий лечението е хирургично. Няма коментари

Напиши коментар:

CAPTCHA