Времето София
1°C
Времето Видин
2°C
Времето Сандански
6°C
Времето Плевен
3°C
Времето Пловдив
5°C
Времето Русе
2°C
Времето Сливен
7°C
Времето Шумен
3°C
Времето Хасково
5°C
Времето Варна
4°C
Времето Бургас
7°C

До какви усложнения може да доведе ревматоидният артрит

Прочитания: 683  Няма коментари
Mеждуредие+- AРазмер на шрифта+- Принтирай
© Shutterstock

Моля да обясните какви усложнения може да причини ревматоидният артрит?
Иван Димитров - Стара Загора


Това заболяване е изключително коварно. То може да доведе до пълно унищожаване на ставите, ако не се предприеме съответното лечение. Ревматоидният артрит може да засегне не само ставите, но и много други органи и системи. Усложненията при ревматоиден артрит се наричат още вторични белези на болестта. Много от тях могат да бъдат доста сериозни и се налага да бъдат лекувани възможно най-бързо и адекватно.

Усложненията:

- Всеки пети пациент с ревматоиден артрит развива бучки тъкан под кожата, обикновено в областта на лактите, предмишниците, петите и пръстите. Тези образувания могат да се появят и в други части на тялото - като белите дробове и сърцето.

- Ревматоидният артрит също така може да доведе до обриви или други възпаления по кожата.

- Възможни се различни очни усложнения при това заболяване.

- Ревматоидният артрит може да доведе до възпаление на мембраната на бялата част на очите, което може да причини болки и зачервяване. Възпалението на самата бяла част на очите е доста по-сериозно, защото може да доведе до загуба на зрението.

- Наличието на ревматоиден артрит поставя пациентите пред риск за развиване на Синдрома на Сьогрен. При него имунната система атакува слъзните жлези, което довежда до изсушаване на очите. Това често води до сериозна инфекция и надраскване на конюнктивата на очите.

- Сърдечносъдовите усложнения също са възможни при ревматоиден артрит.

- Много хора с ревматоиден артрит имат перикарден излив, задържане на течност между перикарда и сърцето, но не всички развиват симптоми. Тази задържана течност от своя страна води до възпаление на мембраната, която обгражда сърцето и това може да затрудни нормалното му функциониране. Ревматоидният артрит също така повишава риска от сърдечен удар.

- Белодробни усложнения също са възможни при това заболяване. Ревматоидните образувания могат да се формират и в белите дробове. В повечето случаи те са безобидни, но могат да причинят деформиране на дробовете.


Отговорите подготви Милена ВАСИЛЕВА Няма коментари

Напиши коментар:

CAPTCHA